Professionele leergemeenschappen in het onderwijs
Menu
  • Home
  • Aanpak PLG-Teams
  • Werkvormen
  • Training en begeleiding
  • Over ons
  • Contact

Golden Circle

Home / Golden Circle

Het idee – Als ons gevraagd wordt om een overtuigend verhaal te vertellen over een onderwerp beginnen we vaak met het ‘wat’. Bijvoorbeeld:’Hier op school hebben we 3 PLG teams‘. Maar mensen overtuig je niet door te vertellen wat je doet, maar waarom je dit doet. Wil je overtuigen, start dan met het ‘waarom’. Beter is daarom: ‘We hebben binnen school een hele berg aan kennis en ervaring die kan bijdragen aan het verbeteren van onderwijs voor onze leerlingen, maar we maken daar nog onvoldoende gebruik van‘. Simon Sinek verwerkte dit principe in de Golden Circle en gaf hier een veelbekeken Ted Talk over (zie hieronder). Zijn concept wordt sindsdien in veel organisaties gebruikt om snel een overtuigend verhaal neer te zetten.

Doel – Teams maken een overtuigend verhaal van hun belangrijkste inzichten uit de condensatiefase.

Aanpak –

1. Maak teams van 3-6 mensen.

2. Teken de Golden Circle op een flip over vel:

goldenc

3. Leg het golden circle concept uit. In het ‘why’ gedeelte schrijf je op waarom je iets doet. Bij het ‘how’ gedeelte laat je zien welke krachten en capaciteiten je daarvoor inzet.  Om bij het voorbeeld te blijven: ‘we zetten de kennis en ervaring van leraren of begeleiders in’. Bij het ‘what’ gedeelte zet je de dingen die het bewijs hiervoor leveren, uitkomsten die anderen ook kunnen waarnemen. In het geval van ons voorbeeld: ‘drie PLG’s die elke bijeenkomst een communiceerbaar product opleveren.‘ Laat ter illustratie eventueel ook de verkorte versie van de Ted Talk van Sinek zien.

De meeste mensen snappen direct het nut van het starten met ‘waarom’. Maar het snappen is niet hetzelfde als het ook opschrijven. Tijdens de sessie hebben deelnemers soms de neiging om terug te schieten in de gebruikelijke manier van vertellen en  het ‘what’ als een ‘why’ te formuleren. Let hierop, zorg ervoor dat het ‘why’ ook echt het waarom aangeeft.

4. De teams krijgen ieder een flipovervel en repeteren hun verhaal . Neem hiervoor 25 minuten.

5. De teams gaan presenteren. Hang tijdens de presentaties een flipovervel op en schrijf hier de feedback op. Probeer de rode lijnen in de verschillende verhalen te herkennen en op te schrijven.

6. Optioneel: bepaal door een stemronde met handopsteken welk verhaal het meeste kracht had. Vraag deelnemers daarna waarom men vond dat dit verhaal het meest overtuigde en schrijf de belangrijkste punten op.

 

@2015 PLGonderwijs